Poprzednie wpisy:

Następne wpisy:

Kuchnia polska - jak już pisałam - jest tak naprawdę bardzo bogata w smaki. Jest to jednak ciągle kuchnia nieodkryta, zapomniana. Przeciętnym Polakom, nasza narodowa kuchnia kojarzy się z żurkiem i bigosem.
I ze schabowym oczywiście (który, o ironio - polski wcale nie jest, tylko austriacki)....Kuchnia polska - jak już pisałam - jest tak naprawdę bardzo bogata w smaki.
Jest to jednak ciągle kuchnia nieodkryta, zapomniana.
Przeciętnym Polakom, nasza narodowa kuchnia kojarzy się z żurkiem i bigosem.

I ze schabowym oczywiście (który, o ironio - polski wcale nie jest, tylko austriacki).

Ta zapomniana część naszej kuchni to głównie tradycje mieszczańskie i szlacheckie.
To zapomniane warzywa, takie jak topinambur, pasternak, czy skorzonera. To dziczyzna, gęsi i perliczki. To grzyby i bogactwo przypraw, takich jak szafran.

To miody - zarówno te pitne, jak i "zwyczajne".

To cała masa regionalnych skarbów, jak ser koryciński, oscypek, lokalne wędliny.

Jednak gdzie możemy tych potraw spróbować? Czy można pójść do restauracji z kuchnią polską i dostać jedno z wyjątkowych dań tradycyjnej kuchni polskiej? No nie bardzo.

Nawet z dobrym żurkiem kiepsko.

Bo bywa nawet, że z paczki.
Ale jest nadzieja.
Mamy pierwszą gwiazdkę Michelin dla Wojciecha Amaro, który bazuje na tych zapomnianych smakach.
I tworzy cuda.

Jednak wiadomo, że to zupełnie inny poziom.

To nie są zwyczajne dania, to są skomplikowane kompozycje smaków i metod przyrządzania.

Brakuje zwykłych restauracji z prawdziwą kuchnią polską.

Jest ich bardzo niewiele.

A szkoda.

Bo warto dbać o tożsamość narodową, na którą składa się również kuchnia polska.

tagine z kurczaka przepis blog bulinarny - tekst jest OK Polecam również tagine przepis Warto rzucić okiem także na tadżin przepis tadżin z kurczakiem - też dobry .

Dodane: 06-07-2014 08:33

Tagi: Uncategorized tadżin z kurczaka tagine z kurczkiem

Widok do druku:

tadżin z kurczakiem